Fogászati implantátumok - egy teljes útmutató

Fogászati implantátumok - egy teljes útmutató

Teljes útmutató

Bevezetés

A fogvesztés következményei sokrétűek, és ha a fogpótlást fontolgatja, a fogászati implantátum az ideális megoldás arra, hogy gond nélkül helyreállítsa a rágási képességét. A fogászatban alkalmazott innovatív megoldásoknak köszönhetően pedig bárki részesülhet a fogászati implantátum előnyeiből, amely élete végéig kitart. 

Mennyi ideig tart a fogászati implantátum beültetése?

Az eljárás időtartama páciensenként változik, és nagyban függ az eset bonyolultságától.

Az első vizsgálatot követően a sebész felméri a helyzetet, és képes lesz egy hozzávetőleges időprognózist felállítani. Ez a kezdeti vizsgálat egy általános konzultációból áll, amely magában foglalja a röntgenvizsgálatokat és bizonyos esetekben a boltozat 3D szkennelését. E vizsgálatokat követően az orvos dönt a következő lépésekről is, például arról, hogy szükség van-e csontpótlásra. 

Ha például nincs szükség semmilyen szomszédos beavatkozásra (pl. csontpótlásra, foghúzásra), a teljes kezelési időszak pácienstől függően 3-6 hónapig tarthat.

 • Műtét

Feltételezve, hogy Önnek nincs szüksége semmilyen fogászati implantátumot megelőző eljárásra (például csontpótlásra), közvetlenül a fogászati implantátum sebészi beültetésére kerülhet sor. Maga a műtét implantátumonként 30 perc és egy óra között lehet, az eset nehézségétől és összetettségétől függően.

 • Gyógyulási időszak

Ez az időszak a fogászati implantátum beültetése és a tényleges fog (a fogpótlás korona) beültetése közötti időtartamot jelenti. Az egyes páciensek gyógyulási képességétől függően ez az időszak 4-6 héttől legfeljebb 12 hónapig tarthat. 

Ebben az időszakban a csontszövet szorosan az implantátum felületéhez tapad, hogy másodlagos stabilitást biztosítson. Kezelőorvosa rendszeres konzultációra hívja Önt a klinikára, hogy értékelje a gyógyulás előrehaladását. 

 • A korona rögzítése

Az egyedi esettől függően csontimplantátum-műtétre lehet szükség. 

Ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor az implantátumok feltárásával egyidejűleg az ínyt is meg kell növelni.

Végül, a foghíd és a korona rögzítésének végső eljárása egy vagy legfeljebb két órás eljárás, amely több ülésből áll: lenyomatvétel (digitális vagy analóg), bepróbálás, a protéziskorona felhelyezése.

Gyökérkezelt endodontikus fogászati implantátum kerámia protézissel (korona).

Mikor van szükség a károsodott fogak eltávolítására és implantátummal való pótlására?

Javasoljuk, hogy a páciensek keressék fel a fogászati klinikát, amikor először észlelnek szuvasodást vagy kellemetlen érzést. Ha a páciensek az utolsó pillanatig halogatják a fogorvos felkeresését, előfordulhat, hogy a fogkárosodás már túlságosan előrehaladott, és ebben az esetben a fogak nem állíthatók helyre. Ezekben az esetekben javasolt a fogak kihúzása és implantátummal való pótlása.

Egyéb helyzetek, amikor a károsodott fogakat implantátummal kell pótolni:

 • Ha balesetet szenvedett

Egy baleset után gyakran a fogak érintettek a leginkább. Egyes szerencsétlen esetekben, mint például az arccsonttöréses balesetek, ahol a fogak koronája és gyökere eltörhet, az orvos az érintett fogak helyreállítását fogászati implantátumkezeléssel javasolja.

 • Az ellenőrzés alól kicsúszott fertőzés esetén

Amint az első jeleket (fájdalom, duzzanat, érintésre való érzékenység) észleli, hívja fel fogorvosát. A kiterjedt fertőzés tünetei közé tartozik a rágási nehézség, a láz, a harapási nehézség, vagy súlyosabb esetekben akár a normál napi tevékenységek folytatásának nehézsége is. 

Ha a fertőzés túlságosan elterjedt, a fogorvos a fertőzés sürgősségi kezelése mellett javasolhatja a fog eltávolítását és a fogív fogászati implantátummal történő helyreállítását. 

 • A fog rehabilitációjának költségei túl magasak 

Bizonyos helyzetekben a fogpótló fogászati munkák nem kiszámíthatóak, és több ülést igényelnek. Ez lehetetlenné teszi, hogy az orvos garantálja a kezeléseket, és előrejelzést adjon a kivitelezésről és a költségekről. Egy fertőzés eltávolítása teljes gyökérkezelésre és az azt követő helyreállításra lehet szükség. 

Ha olyan helyzetben találja magát, amikor ezek az eljárások több ülést igényelnek, és a kezelés nem kiszámítható, akkor megfontolhatja a foghúzást és a fog pótlását fogászati implantátummal. Ebben az esetben azonnal megoldja a problémát, megszünteti a fertőzést és megszabadul a fájdalomtól.

Jobb alsó első zápfog, nem restaurálható fog megjelenése foghúzás előtt és után, szeparációval.

Különleges eset a bölcsességfogak. Ha ezek sérültek, nem ajánlott implantátummal pótolni őket, mivel nem befolyásolják a rágást és a környező fogakat. 

 A fogászati implantátumok típusai: válassza ki a megfelelőt az Ön számára

1. A rögzítés módjától és alakjától függően 

 • Endoszteális implantátum

Ez a legelterjedtebb implantátumtípus, amely a legstabilabbnak és legtermészetesebbnek tekinthető. Számos formája lehet, mint pl:

 1. Gyökércsatorna-implantátum (ez a leggyakrabban használt) - hengeres, kúpos vagy trapéz alakú. Az endodontikus implantátumot az alveoláris csontba rögzítik, ahol egy vagy több pótfogat fog megtámasztani. 

A csavar alakú hornyokkal ellátott fogászati implantátumok a leggyakrabban használtak, mivel ezek a természetes fog gyökerét utánozzák. 

Gyökérkezelt implantátum és protézis híd képe
 1. Pengés implantátum - Ez az implantátumok legkorábbi típusai közé tartozik, melyeket ma már ritkán használnak. Még mindig alkalmas lehet, ha az állcsont túl keskeny a gyökérimplantátumhoz. 
 1. Az implantátumok másik típusa a mini fogászati implantátumok, amelyek nagyon vékonyak és alacsony szilárdságúak. Ezeket csak szűk fogközökbe (például a metszőfogakhoz, amelyek a legkeskenyebb fogak) vagy bizonyos esetekben ideiglenes implantátumként ajánlják, amíg a végleges implantátumot be nem ültetik. 
 • Subperiosteális implantátum

A sokkal ritkábban alkalmazott, csont alatti implantátumot fémlemezek és rögzítőcsavarok rendszerével rögzítik az állcsonthoz, az íny alatt. Fémkeret alakú, és szorosan illeszkedik a csonthoz. Ezt az implantátumtípust alacsony csontalappal rendelkező betegeknél és azoknál alkalmazzák, akik nem tudnak hagyományos műfogsort viselni. Általában csak akkor ajánlott, ha a hagyományos erőforrások már kimerültek.

 • Transossealis implantátum 

Ezt az implantátumot csak súlyos csontritkulás esetén alkalmazzák, ezért ritkán alkalmazzák. Rendkívül stabil, mivel az áll területén lévő bemetszésen keresztül, az állcsonton keresztül helyezik be, és egy fémbetéttel rögzítik alatta. Ez az eljárás nagyon bonyolult, és gyakran kórházban, altatóorvosok felügyelete mellett végzik. 

 • Járomcsont implantátum 

Ezeket az implantátumokat csak nagyon speciális esetekben végzi el egy sebészcsoport. Ezek nagyon hosszú implantátumok, amelyeket a felső állkapocscsontba rögzítenek, a csúcsukkal az arccsontba (járomcsont) rögzítve, és a felső állkapocsban használt transzosseális implantátum alternatíváját jelentik. 

Kivételes esetekben végzik el, amikor az állkapocscsont már szinte teljesen felszívódott, mivel a járomcsontok idővel megőrzik térfogatukat és sűrűségüket. Az ilyen típusú járomcsonti implantátumokat csak általános érzéstelenítésben alkalmazzák.

Általában olyan betegek számára ajánlott, akik nem tudnak vagy nem akarnak komplex csontpótlást végezni, mivel kiváló stabilitást biztosít, és lehetővé teszi a fogászati munkák helyszíni kiegészítését. 

2. Az ártól függően 

A piacon számtalan típusú fogászati implantátum létezik a különböző gyártóktól, és a legkülönbözőbb árfekvésűek. Itt csak néhány példát mutatunk be 3 kategóriában:

Deluxe implantátumok

Ezek az implantátumok egy magasabb osztályát képviselik, amelyek bizonyos előnyökkel járhatnak, mint például innovatív tulajdonságaik, szigorú tudományos tanulmányok és magas szintű nemzetközi szabványok. Ugyanakkor az ilyen típusú implantátumok érvényessége abból a tényből is ered, hogy úttörők voltak és vannak a piacon, mivel megalapozták ezt az iparágat.

Ezen az osztályon a Straumann implantátumokat a következők szerint osztályozhatjuk https://www.straumann.com/ vagy a Nobel Biocare https://www.nobelbiocare.com/en-intamelyek szintén a legismertebbek világszerte. 

https://www.straumann.com/
https://www.nobelbiocare.com/en-int

Prémium implantátumok

Az implantátumok e csoportjába sokféle implantátumot sorolhatunk, de néhány reprezentatív példa a Megagen https://www.megagen.ro/, MIS https://www.mis-implants.com/, Alpha Bio, Bredent, Paltop és Biocon. Ezek a gyártók kiváló minőségű anyagokat és technológiát kínálnak megfizethető áron. 

https://www.megagen.ro/
https://www.mis-implants.com/
 • Alacsony költségű implantátumok

Az ilyen típusú implantátumok ára és minősége alacsonyabb, mint a többinél. Nem ajánlottak, mert bár nem sokkal olcsóbbak, mint a hagyományosak, befolyásolhatják a végső munka épségét. Emellett meghibásodhatnak, akár a kezelés alatt, akár nem sokkal utána, és bizonyos esetekben akár egy másik implantátummal való cserét is igényelhetnek. Ezen okok miatt hosszú távon az implantátum drágább lehet, mintha Ön eleve minőségi implantátumba fektetett volna.  

Az olcsó fogászati implantátumok nem rendelkeznek a megfelelő felületkezeléssel ahhoz, hogy a csont megfelelően gyógyuljon. Nem rendelkeznek stabil protetikai kapcsolattal a fogkoronával (gyakori komplikációk, mint például a mű kioldódása, tizedelés és periimplantitis - a fogimplantátum körüli szövetek fertőzése).

Foghíd vagy egyetlen fog implantátum? Előnyök és hátrányok

Bár a foghíd és az egyfogú implantátum vizuálisan nagyon hasonló eredményt hozhat, az egyes eljárások konkrét technikái nagyon különbözőek. Nagyon fontos, hogy teljes körűen tájékozódjon, mielőtt e két megoldás között döntene. 

Foghíd cirkónium szerkezet rétegezve a maxilláris frontális csoporton

Több tényezőt figyelembe véve tudjuk összehasonlítani, mint például:

 • Hogyan kell rögzíteni és stabilitás

A fogászati implantátum úgy néz ki, úgy érzi magát és úgy működik, mint egy normál fog, mivel az alveoláris csontba van rögzítve. Ennek köszönhetően az implantátum nagyon stabil, és egy életen át tarthat.

A foghíd viszont egy vagy több hiányzó fog által létrehozott hely kitöltésére szolgál. Ez támaszkodhat a megmaradt fogak fogaira és gyökereire, vagy két implantátumra, és azokat a fogakat, amelyeken támaszkodik, összekötő fogaknak nevezzük. 

Sajnos, amikor a foghíd egészséges fogakon nyugszik, a fogorvosnak elő kell készítenie és le kell csiszolnia ezeket a fogakat, hogy rögzíteni tudja a koronát, amelyre a foghíd fog támaszkodni, így az egészséges fog egy jelentős darabját feláldozza, ami néha a fog idegének eltávolításához is vezethet. 

 • Idő 

Ami az időt és a költségeket illeti, a fogászati hidak kevesebb beavatkozást igényelnek. Egy fogászati implantátum több fogorvosi látogatást igényel (legalább 3), és a teljes kezelési idő legalább 3 hónap. 

A szükséges foghídeljárás sokkal egyszerűbb, és nem igényel műtétet - egy-két hét alatt elvégezhető. 

 • Költségek

A legtöbb esetben a költség a döntő tényező, amikor a páciensek a fogászati implantátum és a fogászati híd között választanak. 

A foghíd költsége sokkal alacsonyabb, mint a fogászati implantátum költsége, és mivel a kezelési idő is sokkal rövidebb, és nem igényel sok rendelői látogatást, sok pénzt takaríthat meg, amelyet egyébként munkadíjra és anyagokra költene.

Ne feledje azonban, hogy a fogászati implantátum nagyon tartós, és szinte nem is létezik hibaaránya. A foghíd nagy valószínűséggel cserére szorul majd az élet egy bizonyos pontján, és sokkal alacsonyabb a sikerességi aránya, mint a fogászati implantátumé. Ugyanakkor a foghídhoz legalább két, a hiányzó fog melletti fogat kell beépíteni, olyan fogakat, amelyek épek lehetnek, és amelyek e célból devitalizálásra kerülnek.

Bár ez kezdetben olcsóbb, hosszú távon a fogászati implantátum ára alacsonyabb lehet. 

 • Tartósság

Mint korábban említettük, a fogászati implantátumoknak nagyon alacsony a meghibásodási aránya, és általában a páciens egész életén át tartanak. Mivel a legtöbb esetben a híd egészséges fogakon nyugszik, ez azt jelenti, hogy ha azok elromlanak és tömésre vagy gyökérkezelésre szorulnak, a híd veszélybe kerül, és ki kell cserélni. 

 • Karbantartás

A fogászati implantátum pontosan ugyanúgy viselkedik, mint egy normál fog, és az ajánlott karbantartási és higiéniai rutin megegyezik a normál fogak esetében naponta alkalmazott rutinnal. A foghíd viszont extra higiéniát és speciális fogselymet igényel, hogy megvédje Önt a baktériumok felhalmozódásától, amelyek irritációhoz és ínybetegséghez vezethetnek. 

Amikor a foghíd és a fogászati implantátum közötti döntés előtt áll, győződjön meg róla, hogy figyelembe veszi az általam vázolt összes tényezőt, és ne hozzon elhamarkodott döntést.  

Rögzített fogpótlás 4 implantátumon - műfogak 24 óra alatt

Ha a felső vagy alsó állkapocs összes foga hiányzik vagy nem restaurálható, a legegyszerűbb és legkorrektebb megoldás a négy implantátumon rögzített fogpótlás. Ez az ideális módszer, amellyel gyorsan helyreállítható a páciens teljes fogsora. 

Amikor a fogakat kihúzzák, az állcsont visszahúzódik, mert már nincs funkciója, és a rágás nem stimulálja. Ez a visszahúzódás vizuális, esztétikai következményekkel jár, öregedő megjelenést eredményezve. Az implantátumok behelyezésével a csont újra stimulálódik, és az arctartás elvesztése megelőzhető.

Műtét előtti klinikai megjelenés - nem restaurálható fogak
Posztoperatív klinikai megjelenés a rögzített, csavarral rögzített végleges cirkónium réteges maxilláris restauráció alkalmazását követően all-on-four (4 fogászati implantátum Anyridge)
 • Rögzített fogászati munka

A rögzített fogpótlások mind a hiányzó fogakat, mind az ínyt pótolják, és ugyanúgy néznek ki és ugyanúgy használhatók, mint a természetes fogak. A műfogsorokat az implantátumokra cementálják vagy csavarozzák, és nagy szilárdsággal és stabilitással rendelkeznek. 

Csak megtizedelni/ki lehet csavarni és a fogorvos által időszakos tisztítás céljából levenni. 

A műtét előtti klinikai megjelenés: a fogászati egységek többszörös fertőzésekkel nem gyógyíthatóak.
Úgy döntöttek, hogy a helyreállítást all-on-six (Megagen Anyone) felső állkapocs és all-on-six alsó állkapocs (Megagen Anyone) fogászati implantátumokkal támogatott fogászati munkával végzik.
A felső rögzített munka rétegelt cirkónium-dioxidból, az alsó fémkompozitból készül.
Posztoperatív klinikai és képalkotó megjelenés.
 • Mozgatható protézis (csúcsprotézis)

A mobil protézisek lehetővé teszik a beteg higiéniáját. Kényelmesek, nem mozognak, és a betegek általában könnyebben elfogadják őket. 

Ezek a protézisek minden este eltávolíthatók, fertőtleníthetők, majd könnyen visszahelyezhetők. A páciens normális életet élhet velük anélkül, hogy attól kellene tartania, hogy a műfogsor rágás, beszéd vagy tüsszentés közben kiesik, mint a hagyományos műfogsorok esetében. 

A mobil protéziseknek 3 típusa létezik, attól függően, hogy milyen módon illesztik be őket:

 1. A kapcsokon - az implantátumra helyezett gömb alakú kapcsos rendszer illeszkedik a fogsor mélyedésébe.
 2. A rúddal - egy fémrudat használnak az implantátumok összekötésére és megerősítésére, amelyet aztán a protézishez illesztenek.
 3. Teleszkópokkal - fém teleszkópokat rögzítenek az implantátumhoz (fő teleszkóp) és a protézishez (másodlagos teleszkóp), majd a stabil illeszkedés érdekében összeillesztik őket.

Mikor van szükség csontátültetésre?

A foghúzást követően az állcsont vagy az állkapocscsont már nem tölti be a fogak alátámasztásának feladatát, és rövid időn belül reszorpcióba kezd. Ez a folyamat az első évben meglehetősen gyors (kb. 25%), majd lelassul. A foghúzás után 3 évvel a csont akár 60%-a is reszorpcióba kerülhet, és ebben az esetben a fogászati implantátum már nem illeszthető be hagyományos módon. 

A csont térfogatának növelése, valamint a fogászati implantátum behelyezéséhez és stabilizálásához elegendő hely létrehozása érdekében csontpótlásra van szükség. Ezt az eljárást gyakran alkalmazzák az orvosok, és fájdalommentes, mivel helyi érzéstelenítésben végzik. 

Mandibuláris Khoury autológ csontgraft laterális augmentációhoz implantációs protézishez, intraoperatív klinikai megjelenés.

A csontátültetéseket eredetüktől függően több kategóriába sorolják:

 • Autograft 

A csontot a páciens saját testéből származó csont beültetésével nyerik. Ebben az esetben az orvos a reszorpció által nem érintett területekről (állkapocsszög, állkapocsgumó, áll) csontot nyer, és azt a kívánt területen használja fel.

Mivel a csontblokkot az Ön saját testéből nyerik, nem áll fenn a kilökődés vagy a fertőzés kockázata.

A graft másik előnye, hogy élő csontsejtek utánpótlását biztosítja, ami segíti az érintett terület gyorsabb regenerálódását.

 • Allograft (más személytől vett csont) - speciálisan erre a célra kialakított biobankokból. 

Ennek a transzplantátumnak az előnye a megnövekedett elérhetőség, az életképes anyagellátás. Hátrányai közé tartozik a betegség átvitelének lehetősége (nagyon alacsony kockázat).

 • Xenograft (állati eredetű csont, általában szarvasmarha). 

Mivel a csonton kívül minden más szövetet eltávolítanak a graftból, a szervezet emberi csontként ismeri fel. Idővel felszívódik, és saját csontszövettel helyettesíti.

A csontpótló műtétet követően némi duzzanatot és véraláfutást fog észlelni, és némi kellemetlenséget fog érezni. Ezek a hatások teljesen normálisak, és néhány napon belül elmúlnak. A fájdalom gyógyszeres kezeléssel is könnyen kontrollálható. 

Mennyi ideig tart a gyógyulási időszak?

Ez páciensenként nagyon sok mindentől függ. Még ha a kellemetlen érzés 2 héten belül meg is szűnik, 3-10 hónapig is eltarthat, amíg az új csontszövet elég stabil lesz az implantátum megtartásához. 

Ezért orvosa rendszeres ellenőrzésre hívja Önt, hogy megnézze, hogyan gyógyul a csont, és hogy elég erős-e már. 

Ellenjavallatok fogászati implantátum

Összességében a fogászati implantátumok biztonságos és hatékony eljárás, amely nemcsak a helyes rágás képességének visszanyerésében segít a pácienseknek, hanem az önbizalmuk és a társadalmi életük javításának képességében is. 

Vannak azonban olyan esetek, amikor a fogászati implantátum beültetése nem ajánlott vagy nem lehetséges. 

 1. Könnyen megoldható és átmeneti helyzetek:

Ezek a helyzetek átmeneti jellegűek vagy könnyen megoldhatók, de késleltetik a fogászati implantátum beültetésének lehetőségét:

 • Allergia a fogászati implantátumot alkotó anyagok valamelyikére. Bár ez ritka, hatása súlyos, ezért ezt mindenképpen szem előtt kell tartani, és minden páciens számára a megfelelő anyagot kell választani. 
 • Terhesség vagy szoptatás esetén ez a műtét nem ajánlott, mivel nem minősül sürgősségi orvosi beavatkozásnak, ezért a beavatkozást csak a szülés után és a szoptatás leállítása után ajánlott elkezdeni.
 • Az életkor szintén fontos tényező, mivel a fogászati implantátumok nem ajánlottak 18 év alatti páciensek számára, mivel még növekedésben vannak. 
 1. A beteg általános egészségi állapotával kapcsolatos ellenjavallatok:
 • Szívbetegség esetén a betegeknek kardiológus szoros felügyelete alatt kell állniuk, akivel együtt orvosaink ajánlják ezt a kezelést. Az olyan csontbetegségekben szenvedő betegek, mint az osteomalacia, osteogenesis imperfecta, Paget-kór, törékeny csont szindróma, reumás láz, csontritkulás vagy csontritkulás, szintén azok közé tartoznak, akiknél a fogászati implantátumok a legtöbb esetben nem javallottak. 
 • Ebbe a csoportba tartoznak az olyan súlyos betegségekben szenvedő betegek is, mint a rák (kivéve a remisszióban lévő vagy a kezelésre jól reagáló, az onkológus véleménye alapján), a kontrollálatlan cukorbetegség, a HIV, a tuberkulózis stb. esetén. 

Ha tudja, hogy súlyos egészségügyi állapota van, nemrégiben műtéten esett át, vagy bizonyos allergiája van, beszéljen sebészével, hogy együtt határozzák meg a fogászati kezelés folytatásának legjobb módját. 

A beavatkozás szakaszai A-tól Z-ig

 1. Első konzultáció

A kezdeti konzultáció során a fogorvos röntgen- vagy CT-vizsgálatot fog végezni, és a fogairól egy modell és egy standard képsorozat elkészítésével együtt fogpótlást fog készíteni. Szükség lehet arra is, hogy konzultáljon néhány szakemberrel, többek között:

 • ENT orvos
 • Arc- és állcsont sebész
 • Fogszabályozó
 • Parodontológus

Kezelőorvosa gondosan átnézi kórtörténetét, és tájékoztatnia kell őt, ha olyan egészségügyi problémái vannak, amelyek befolyásolhatják az eljárás eredményét. Ha bármilyen ínybetegsége van, akkor először azt kell kezelni, mielőtt a fogászati implantációs folyamat megkezdődne. Ha Ön teljesen egészséges, akkor fogorvosa egy olyan fogászati implantátum kezelési tervet fog kidolgozni, amely kifejezetten az Ön igényeire van szabva.

A posztoperatív képalkotás megjelenése külső sinus-lifteléssel végzett kétoldali augmentáció után, valamint 6 Megagen Anyone maxilláris és 6 MIS mandibuláris fogászati implantátum beültetése után.

Ha Ön dohányos, a legjobb eredmény elérése érdekében a fogászati implantátum beültetésének szakaszában kötelező leszoknia a dohányzásról.

Ezután orvosa meghatározza, hogy szüksége van-e csontátültetésre a fogászati implantátum rögzítéséhez. Ha csontátültetésre van szükség, akkor tájékoztatja Önt arról, hogy mire számíthat ettől az eljárástól, és hogyan befolyásolja a fogászati implantátumkezelés időtartamát. A csontátültetés költségeit is meg fogja beszélni, valamint a foghúzás, a fogászati implantátum és a szuperimplantátum protézis költségeit. 

Bár a csontpótlás és a foghúzás a leggyakrabban szükséges eljárások a fogászati implantátum beültetése előtt, nem mindenkinek van rájuk szüksége. Ha az Ön állcsontja elegendő térfogattal rendelkezik az implantátum megtartásához, akkor nincs szüksége csontátültetésre. 

 1. Foghúzás

Az Ön foghúzásának összetettsége több tényezőtől függ, és növelheti mind a fogászati implantátum beültetéséhez szükséges költségeket, mind a beavatkozás időtartamát.

Ha a foga teljesen elpusztult, akkor szájsebészeti beavatkozásra lesz szükség az eltávolításához. Ez növeli a teljes eljáráshoz szükséges lépések számát.

A foggyökérnél granulációs szövetet tartalmazó fog klinikai megjelenése, amely a fogfertőzést jelzi.
A foghúzást igénylő, nem restaurálható fog klinikai megjelenése.

Ha pedig a foga törött vagy sérült, szájsebészeti beavatkozásra lehet szüksége. 

Ha csak egy egyszerű foghúzásra van szüksége, akkor a gyógyulás könnyű lesz, és nem veszít túl sok időt. Minél bonyolultabb azonban a foghúzási eljárás, annál nehezebb lesz a gyógyulás és a fogászati implantátum beültetése. Az alkalmazott érzéstelenítés típusa szintén befolyásolja a felépülési időt.

 1. Csont hozzáadása

A fogászati implantátumokhoz szükséges csontpótlásra csak akkor van szükség, ha az állcsont nem rendelkezik elegendő térfogattal az implantátum megtartásához. Általában a csontot a test egy másik részéből veszik ki és adják hozzá az állcsonthoz, de szarvasmarha eredetű csont is használható. Ezzel megvastagítják az állcsontot, hogy az képes legyen megtámasztani az implantátumot, de ez a lépés jelentősen megnöveli a fogászati implantációs folyamat időigényét. 

Intraoperatív klinikai megjelenés a külső sinusliftes csontátültetés során.

A csontátültetés gyógyulása általában 4-12 hónapig tart, és a fogorvosi rendelőben több alkalommal is fel kell keresni a fogorvost, hogy a gyógyulás kielégítően haladjon.

 1. A fogászati implantátum rögzítése

Amikor megérkezik a rendelőbe a fogászati implantációs műtétre, az orvos felkészíti Önt, és elmagyarázza a műtét előnyeit, kockázatait és szövődményeit. A legtöbb esetben helyi injekciót alkalmaznak a műtétet igénylő terület érzéstelenítésére. 

Az orvos bemetszést ejt az ínyen, hogy az állcsont szabaddá váljon, majd speciális kis fúrófejekkel folyamatos hűtés mellett csontmetszést (lyukat készít a csonton) végez, hogy a csontot ne pusztítsa el a hő (nekrózis), és az implantátumot be tudja helyezni az állcsontba. A leggyakrabban az orvosi titán fogászati implantátumot használják, mert nagyon erős, ugyanakkor nagyon könnyű, és a szervezet nagyon jól tolerálja. 

Klinikai megjelenés az állkapocsba helyezett fogászati implantátum beültetése után.

Ez az eljárás akár két órát is igénybe vehet, és az eljárás végén sebészeti varratokat alkalmaznak. Egy-két héten belül be kell jönnie a sebészetre, hogy a varratokat eltávolítsák, és a metszés teljes gyógyulása akár 6 hétig is eltarthat. 

Elengedhetetlen, hogy ez idő alatt betartsa orvosa kezelési utasításait, különben a fogászati implantátum meghibásodhat. Ha szeretné, a gyógyulási folyamat alatt ideiglenes fogpótlást vagy koronát viselhet, az orvos utasításai szerint.

Klinikai megjelenés a korona felhelyezése előtt
az azonnali ideiglenes korona felhelyezése után
a réteges cirkónium-dioxid korona felhelyezése után.

Az implantátum beültetése utáni fájdalom általában vény nélkül kapható gyógyszerekkel kezelhető. Ha túlságosan erőssé válik, gyorsan hívja fel fogorvosát.

Kap egy gyógyulási sapkát, amelyet körülbelül két hétig kell viselnie, mivel ez biztosítja, hogy az ínye nem gyógyul be az implantátumon. Ha lekerülne, értesítse fogorvosát, hogy visszajöjjön és újra felhelyezhesse. 

A gyógyulási időszak alatt egy csontintegrációnak nevezett folyamat zajlik le.

 1. Osseointegráció

Az osszeointegráció az a folyamat, amelynek során szövetek alakulnak ki az implantátum körül, és beilleszkednek az állkapocs és az állkapocs alveoláris csontjába, így az stabilan és teljesen rögzül a csontban. 

A felső állkapocs frontális csoport klinikai megjelenése, nem helyreállítható
A felső állkapocs frontális csoport klinikai megjelenése, nem helyreállítható
kitermelés
Azonnali bevetés. 

Az implantátum anyaga biokompatibilis, ami azt jelenti, hogy a szervezet a gyógyulási folyamat során nem löki ki, és idővel az állcsont szerves részévé válik. Ez a folyamat az alsó állkapocs esetében általában 3-6 hónapot, a felső állkapocs esetében pedig legfeljebb 7 hónapot vesz igénybe. 

A dohányzás az egész folyamat kudarcához vezethet, ezért elengedhetetlen, hogy legalább erre az időtartamra lemondjon erről a bűnről. A dohányzás jelentősen csökkenti a szövetek érzetét, és negatív hatással van a gyógyulásra.

 1. A csúszka elhelyezése 

Amint ínyének volt ideje teljesen meggyógyulni, visszatérhet a klinikára, hogy a fogászati implantátumtömést beültessék. Az abutment rögzíti a koronát, de néha a fémoszloppal egy időben kerül beépítésre. 

Egyedi titán oszlopokra cementált monolitikus cirkónium-dioxid protézisek
Egyedi titán oszlopokra cementált monolitikus cirkónium-dioxid protézisek
Hibrid egyedi (cirkónium-dioxid) hidakra cementált monolitikus cirkónium-dioxid protézisek
Hibrid egyedi (cirkónium-dioxid) hidakra cementált monolitikus cirkónium-dioxid protézisek

Bár a híd behelyezése után a gyógyulás általában körülbelül 2 hétig tart, a végleges korona elkészítése hosszabb időt vehet igénybe, ezért bizonyos esetekben ideiglenes koronát kell viselnie a rés fedésére és a híd védelmére. 

 1. Műfog vagy műfogak behelyezése 

Az ideiglenes és végleges koronák behelyezése a fogászati implantációs eljárás utolsó lépése. Miután a műtét teljesen begyógyult és a csontintegráció befejeződött, fogorvosa lenyomatot vesz az Ön fogairól és szájáról, és ezeket a lenyomatokat felhasználja a végleges fogkorona elkészítéséhez. 

A gyártás befejezéséig Ön ideiglenes koronát kaphat, majd a kezelés során utoljára visszatérhet a klinikára a végleges korona felhelyezéséhez. Ebben a végső fázisban a fogat véglegesen rögzítik a felépítményhez, és a fogorvos bemetszi vagy rácsavarozza a fogat az oszlopra.

Klinikai megjelenés két egyedi, csavarral rögzített monolit cirkónium-dioxid korona felhelyezése előtt és után.

Fájnak a fogászati implantátumok?

Röviden: nem! Fogorvosa gondoskodik arról, hogy az egész folyamat során a lehető legkényelmesebben érezze magát, és hogy az Ön által érzett kellemetlenségek a lehető legkisebbek legyenek. Az eljárás során fogorvosa helyi érzéstelenítést fog alkalmazni, hogy Ön semmit se érezzen. Ugyanakkor az előírt gyulladáscsökkentő és allergia elleni gyógyszerek nagyban segítik a fájdalom és az ödéma (duzzanat) műtét utáni kezelését.

 • Mire számíthat a műtét során

A műtét előtti első lépés mindig a helyi érzéstelenítés. Bizonyos esetekben, amikor a műtét bonyolultabb, akár általános érzéstelenítésre is sor kerülhet. 

A helyi érzéstelenítő a műtét teljes területét elzsibbasztja, így a beavatkozás nem okoz fájdalmat! Időnként nyomást érezhet, de fájdalmat nem. 

 • A gyógyulási fázisban

A műtét után 7-10 napig tartó kellemetlen érzés és mérsékelt fájdalom a normális. A fájdalom intenzitása és időtartama az eljárás típusától és az egyes testek gyógyulási képességétől függ. Ezek a fájdalmak a fogorvos által felírt gyógyszerek segítségével kordában tarthatók, és a műtétet követő körülbelül 10 nap elteltével Ön már képes lesz folytatni a szokásos életmódját, beleértve a megerőltető sporttevékenységeket is. 

Mennyibe kerül egy fogászati implantátum?

A fogászati implantátum ára bizonyos kritériumoktól függően nagymértékben változik:

 • Az implantátum típusa 

A prémiumtól az olcsó implantátumokig széles árválaszték áll rendelkezésre. A fogászati implantátumok azonban egy életre szólnak, ezért azt tanácsoljuk, hogy fektessen be egy prémium kategóriás fogászati implantátumba, amely tartósabb, és minden biztonsági és higiéniai szempontot kielégít. 

 • A szájüregi rehabilitáció összetettsége

Az implantátum költsége nem tartalmazza a fogpótlás és a rehabilitáció teljes kezelését. Páciensünk nem a fogászati implantátumért fizet, hanem a kivitelezésért és a kezelési terv végrehajtásáért, amely végül esztétikai, funkcionális és szájüregi rágószervi rehabilitációt eredményez.

Nehéz becslést adni a teljes eljárásra, de ha egyetlen fog implantátumát tekintjük, csontpótlás nélkül, akkor ezeket az összegeket veheti referenciának, amelyeket az árlistában megtekinthet.

Ezekhez az árakhoz hozzáadódik: a műtétet megelőzően szükséges vizsgálatok ára, valamint az egész eljárás során szükséges egyéb anyagok ára.

A Prolidentnél minőségi kezelést biztosítunk Önnek tisztességes áron. Forduljon hozzánk bizalommal időpontfoglalással vagy bármilyen kérdéssel, állunk rendelkezésére. Ráadásul az első konzultáció mindig ingyenes! 

Lesznek fogaim az implantátum gyógyulása alatt?

Bár a fogászati implantátum kezelés időtartama hosszadalmas lehet, nem kell várnia, hogy teljes értékű fogakat élvezhessen.

Amíg az implantátumok gyógyulnak, számos ideiglenes lehetőség áll rendelkezésére, például:

 • Kemeny-protézisek - Hasonlóan néznek ki, mint a hagyományos fogsorok, csak részlegesek, és akkor használhatók, ha csak néhány fog hiányzik. 
 • Ideiglenes fogászati hidak - Ezek a fogászati implantátummal szomszédos fogakra rögzíthetők, és ideiglenesen pótolják a hiányzó fogat. 
 • Ideiglenes koronák - Bár ezek pontosan úgy néznek ki, mint egy valódi fog, kiváló minőségű kompozit anyagokból készülnek, és azt tanácsoljuk, hogy ez idő alatt ne egyen különösen kemény ételeket.
A felső frontális csoport klinikai megjelenése, amelynél a fogkorona javallott.
Az első fázisban PMMA fogászati koronákat alkalmaznak a fogászati egységek azonnali helyreállítására és védelmére.

Az implantátumoknak lehetnek komplikációi?

A fogászati implantátumok nagyon biztonságosak és 95-99%-os sikerességi aránnyal rendelkeznek. Néhány ritka esetben azonban az implantátumok behelyezése után bizonyos szövődmények léphetnek fel, mint például:

 • A munka visszafejtése
 • A munka kicsavarása
 • Implantátum törés
 • Peri-implantitis (ínygyulladás a csont alátámasztásának elvesztésével)
 • Hogyan előzhetem meg ezeket a szövődményeket? 

A legbiztosabb módja e szövődmények megelőzésének a rendszeres ellenőrzés, amely során a harapás és az okkluzális érintkezés (a felső és az alsó állkapocs fogai közötti érintkezés) ellenőrzésére kerül sor, ami a legtöbb szövődményt megelőzi. A rendszeres szakszerű higiénia szintén segít a fertőző szövődmények fenntartásában és megelőzésében. 

 • Mit tehetek, ha folyamatosan problémáim vannak a fogászati implantátumkezeléssel? 

Ha bármilyen problémát észlel a fogászati implantátumkezelés bármely szakaszában, hívja fel fogorvosát, aki eligazítja Önt a következő lépésekben. Ha az implantátum meghibásodott, akkor azt eltávolítják (explantálják), és ha lehetséges, új implantátummal helyettesítik.

Fogászati implantátum utáni helyreállítás

 • Mennyi ideig tart a fájdalom a fogászati implantátum beültetése után?

Az, hogy a fájdalom mennyi ideig tart, nagyban függ a pácienstől, a szervezet ellenállóképességétől és az eljárás összetettségétől. 

Például egy egyszerű, csontpótlás nélküli, egyetlen fogat érintő beavatkozás esetén valószínűleg 7-10 napig némi kellemetlenséget fog érezni. Ebben az esetben valószínűleg csak kisebb duzzanat és minimális fájdalom jelentkezik, amelyre fogorvosa gyulladáscsökkentő gyógyszert fog felírni.  

Összetett beavatkozás esetén valószínűleg több kellemetlenséget fog érezni, de ezt az orvos által felírt gyógyszerekkel kordában lehet tartani. A műtét után valószínűleg azt fogják tanácsolni, hogy 6 hétig csak puha, könnyen rágható ételeket fogyasszon. 

 • Posztoperatív ellátás

Az Ön által követett életmód nagyban befolyásolhatja a gyógyulási időt. Ne feledje, hogy a szénsavas italok és az alkohol hatással lehetnek a műtött területre és késleltethetik a gyógyulást. Kerülje továbbá a dohányzást és a túl hideg, forró, erős vagy fűszeres ételeket, amennyire csak lehetséges. 

A műtétet közvetlenül követő órákban próbáljon meg pihenni. Ne tervezzen olyan tevékenységet, amely nagyobb fizikai vagy szellemi megerőltetéssel jár. Kerülje a gépjárművezetést és az olyan megerőltető tevékenységeket, mint a futás, súlyemelés vagy bármilyen más típusú testmozgás, mivel ezek a tevékenységek nagy vérömlenyeket és/vagy a műtéti seb vérzését okozhatják. 

A műtétet követő néhány napban kerülje a megerőltető testmozgást. Ehelyett sétáljon, vagy végezzen könnyű nyújtást, hogy ellazuljon. Fogmosás közben kerülje a sebre gyakorolt nyomást, ne érintse meg a területet fogkefével vagy fogselyemmel. Száját az orvosa által kifejezetten az elvégzett beavatkozásra ajánlott szájvízzel is kiöblítheti.

 • Posztoperatív tünetek

Normális, hogy a műtét után duzzanatot és véraláfutást észlel az arcán. Ezek néhány napon belül elmúlnak. Ha azonban gennyet észlel, vagy lázas lesz, sürgősen forduljon orvosához. 

A fogászati implantátumok ápolása és karbantartása

A fogászati implantátumok ápolása néhány apró különbséggel majdnem ugyanaz, mint a többi fog ápolása. A megfelelően karbantartott fogászati implantátumok egy életen át tarthatnak! Ezért mindig ügyeljen a megfelelő higiéniára és keresse fel orvosát a rutinellenőrzésekre. 

 • A fogászati implantátumok fogmosása megegyezik a természetes fogak fogmosásával. 

A legjobb azonban, ha puha sörtéjű fogkefébe fektet, hogy ne sértse meg az implantátum körüli lágy szöveteket, és kerülje a csiszolóanyagok használatát, amelyek az implantátum károsodásához vezethetnek. Az esetleges karcolások a nem kívánt baktériumokat is magukhoz vonzhatják. 

Még ha fogászati implantátumában nem is alakulhat ki szuvasodás, nagyon fontos, hogy tisztán tartsa azt. Ezért a fogmosás legalább napi kétszeri fogmosás és a fogselyem használata kötelező.  

 • Rendszeres konzultációk

Bár a fogászati implantátumokat úgy tervezték, hogy egy életen át tartsanak, ritka esetekben komplikációk léphetnek fel. Ezért fontos, hogy rendszeresen, 6 havonta felkeresse fogorvosát. Fogorvosa biztosítani tudja, hogy a kellemetlen helyzeteket idejekorán megelőzze. 

Dr. Opris Horia | Fogászati implantátum | Stomatológia Cluj

Dr. Opris Horia | Fogászati implantátum | Stomatológia Cluj

Dr. Opris az általa tervezett kezelésekben a pragmatikus módszer és a nagy kép segít. A fogászati implantológia és a szájsebészet azok a szakterületek, ahol a problémáin segíteni tud. Ne habozzon, hívja fel!

A publikációk teljes listája: Researchgate

Linkdin profil